• Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle!

  • Rakennamme uudenlaista verkkoa juuri sinulle!

Liittymän toimitus

Pälkäneen Valokuitu Oy:n valokuituliittymä toimitetaan aina avaimet-käteen toimituksena urakoinnista asennukseen saakka.

Muista, ettei kuitukaapelia ei saa koskaan taittaa jyrkälle mutkalle eikä katkaista itse. Älä myöskään irroita päätelaitteen keltaisia välikuituja. Kuituliittimet likaantuvat helposti ja puhdistaminen vaatii maksullisen asentajakäynnin.

Verkon suunnittelu

Liittymäsopimuksen tekemisen jälkeen alkaa kuituverkon suunnittelu. Maastosuunnittelija hakee suunnitellun reitin vaatimat luvat tiehallinnolta, suostumukset maanomistajilta ja yksityisteiden tienhoitokunnilta.

Tonttikatselmointi

Ennen tontilla tapahtuvaa urakointia käy maastosuunnittelija suorittamassa tonttikatselmoinnin. Katselmoinnissa selvitetään tontin alueella sijaitsevat muut maanalaiset kaapelit ja katsotaan asiakkaan kanssa paras reitti kaapelille. Suunnittelijalta saa myös vinkkejä asiakaspäätelaitteen sijoitukseen ja mahdollisen sisäverkon rakentamiseen.

Kaapelin urakointi

Valokuitu urakoidaan tien reunaan tai ojaan pääosin auraamalla. Kaapeliaura leikkaa maahan kapean ja noin 70 cm syvän uran. Samalla aura laskee uran pohjalle kuitukaapelin ja kaapelista varoittavan varoitusnauhan. Jos maa on kivikkoista tai on alueella on paljon muita kaapeleita, voidaan kaapelioja tehdä myös kaivamalla. Urakoinnin jälkeen jäljet tasoitetaan ja kulkureitti jää aina siistiin kuntoon. Kaapelit jäävät Pälkäneen Valokuidun Oy:n omistukseen, joka vastaa niiden normaalista huollosta ja ylläpidosta.

Kaapelireitin merkintä

Valokuituverkko tulee olemaan käytössä kymmeniä vuosia ja kaapelireitit dokumentoidaan tarkasti rakennusvaiheessa GPS-koordinaatein. Pälkäneen Valokuitu Oy on velvollinen järjestämään muille urakoitsijoille kaapelinäytön aina, kun urakoidaan asennettujen kaapelireittien läheisyydessä.

Asennus kiinteistöllä

Liitoskohtiin ja talon seinustalle jätetään noin 15 m vapaata kaapelia asennuksia ja kuituhitsauksia varten. Ylimääräinen kaapeli haudataan asennuksen jälkeen maahan, mahdollisia muutostöitä varten.

Kiinteistön seinään porattava reikä on 25 mm ja se porataan ulkoapäin hieman yläviistoon (5-10 astetta). Myös kiinteistöön rakennusvaiheessa jätettyjä putkia voidaan käyttää. Putken halkaisijan tulee olla vähintään 20 mm ja mutkien taivutussäteen korkeintaan 20 cm.

 

Talon sisällä valokuitu päätetään metalliseen pääterasiaan ja valokuidun pää hitsataan kytkentäliittimeen. Pääterasiaan liitetään välikuidulla operaattorin toimittama ja ylläpitämä asiakaspäätelaite. Päätelaite tulee asentaa kuivaan ja lämpöiseen tilaan ja se tarvitsee toimiakseen maadoitetun pistorasian.

Käyttöönotto

Asennuksen jälkeen valokuidun toimivuus testataan ja liittymä on valmis käyttöön.

Operaattoritilaukset seutuverkossa

Operaattorit ovat selkeyttäneet palvelujen tilaamista ja kannattaa tilata seuraavista numeroista:

TELIA tilaukset puh. 0200 27007, valikosta 2 tai sähköposti kuituverkot@teliacompany.com

ELISA tilaukset puh.  010 190 240

KUUSKAISTA tilaukset puh. 044 773 2127

SELTIMIL tilaukset puh. 010 3151250 tai info@seltimil.fi

JNT  tilaukset puh. 06 786 8111

 

 

Ajankohtaista

Tapahtumat