• Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle!

  • Rakennamme uudenlaista verkkoa juuri sinulle!

Rakentaminen

Pälkäneen Valokuitu Oy:n verkko rakentuu vuosina 2017–2020.
 

Kartassa kuvatun valtion tukikelpoisen oletusrunkoreitin pituus on noin 280 km. Suunnitellun runko- ja tilaajaverkon reittipituus tulee olemaan maksimissaan noin 750 km vuoden 2020 loppuun mennessä, ja tämä täsmentyy verkkoon liittyjien määrän mukaan.

Rakentaminen

Valokuitukaapeli tuodaan kotiisi asti auraamalla tai kaivamalla maahan. Samanaikaisesti kuitukaapelin kanssa maahan upotetaan muovinen varoitusnauha. Valokuitukaapeli asennetaan yleensä tien reunaan tai ojaan. Liittyjä antaa Pälkäneen Valokuitu Oy:lle maankäyttöoikeuden valokuituverkon rakennustöiden sekä mahdollisten ylläpito- ja huoltotöiden osalta.

Työkoneet tontilla

Kaapelin asentamisesta ei tule juurikaan näkyviä jälkiä: nurmikkoon jää vain kapea, paljas raita kertomaan kaapelin kulkureitistä. Itse kaivinkoneesta painautuu tonttimaalle isommat jäljet siinä tapauksessa, jos kaivinkoneella ei ole mahdollisuutta kulkea pihatietä pitkin. Jälkien siistimisen tontilla (ei sisällä viimeistelyä, kuten nurmikon istuttamista tai istutusten uusimista) kuuluu valokuituverkon toimittajalle.

Ennen valokuidun asentamista toimittaja merkitsee työkoneiden kulkureitit ja kohteet sekä muut kaapelit, joita tulee varoa tontilla työskennellessä. Merkinnät tehdään maastoon maalilla ja huomiokepeillä. Tontin omistajan vastuulla on merkitä tontilla oleva muu infra, kuten vesi- ja viemäriputket sekä sähkökaapelit.

Kiinteistön viereen tulevaa kaivantoa ei saa peittää, ennen kuin valokuitukaapeli on lopullisesti kytketty jakokaappiin talon sisällä. Ylimääräinen kuitukaapeli jää lenkille kaivantoon. Sen lopullinen pituus selviää vasta jakokaappiin kytkemisen jälkeen.

Kuitukaapelin läpivienti taloon

Kaapelin läpivientireiän teko taloon on kiinteistön omistajan vastuulla. Läpiviennin paikka kannattaa valita käytön kannalta keskeiselle paikalle huomioiden tietokoneiden, television paikka, jotta vältytään pitkiltä johdoilta talon sisällä.

Kuitukaapelia ei voi taittaa jyrkästi, joten reitin tulee olla hyvin suunniteltu. Kaapelia ei saa myöskään katkaista eikä sitä saa vetää omatoimisesti läpivientireiästä sisälle. Läpivientireiän tekeminen ei sisälly liittymismaksuun, mutta valokuituverkon asentajat voivat tehdä sen lisämaksusta.

Kun kaapeli on tuotu sisälle, se päätetään päätekotelon sisälle. Päätekotelon välittömään läheisyyteen kytketään myös palveluntarjoajan aktiivilaite, joka tarvitsee sähkövirran toimiakseen.

Viimeistelytyöt

Kun valokuitukaapeli on lopullisesti kytketty ja sen toimivuus testattu, voidaan kaivannot peittää ja kaapeli suojata näkyvältä osalta. Seinään tullut läpivientireikä pitää tiivistää sopivalla materiaalilla: mineraalivillalla, tiivistemassalla, polyuretaanilla tai muulla paikkaan sopivalla tiivisteaineella.

Ajankohtaista

Tapahtumat