top of page
Children raising hands

Mikä valokuitu on?

Valokuitu ei ole uusi laite kotiin joka vanhenee kymmenessä vuodessa, vaan se on osa jokaisen nykyajan rakennuksen perusinfraa siinä missä vesiputki ja sähköjohtokin. Valokuitu on kuin lasiputki, jonka kautta tietoa saadaan siirtymään lähes valon nopeudella. Nykypäivänä lähes kaikki maailman tiedonvälitys perustuu valokuituun. Maailmanlaajuiseen tiedonvälitykseen ei ole tarjolla mitään parempaa.

Valokuitu on ohut, kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä lähes rajaton. Nopeusennätys valokuidussa kuljetetulle datalle on yli 1Pbps (Petabittiä sekunnissa), eli yli miljardi Mbps. Valokuitu onkin tämän päivän ylivoimaisin tiedon siirtämisen tekniikka. Kestää kymmeniä vuosia, ennen kuin nopeammille yhteyksille alkaa löytymään käyttöä.

Syrjäyttääkö 6g valokuidun?

Ei, vaan päinvastoin, jokainen 6g-mastokin tulee tarvitsemaan oman valokuidun. Nämä "g-tekniikat" ovat vain tapoja jakaa valokuidun kautta tuleva nettiyhteys langattomasti.

Onko valokuitu nopeampi kuin 5g? Entä 6g?

Kyllä, jopa kymmeniä tuhansia kertoja nopeampi kuin 5g, ja tuhansia kertoja nopeampi kuin tuleva 6g-teknologia. Ja näin se pitää ollakin, koska 5g- ja 6g-mastot käyttävät valokuituyhteyttä - ne ovat ikään kuin valtavia WLAN-tukiasemia jotka jakavat valokuidun kautta saamansa nettiyhteyden langattomasti lähistöllä oleville käyttäjille. Jokaisen maston juurelle tulee valokuitukaapeli, josta mastot saavat nettinsä. Eli ilman valokuitua ei ole 5g:tä, eikä myöskään tule 6g:tä. Valokuituyhteyden nopeutta ei käytännössä nykypäivänä rajoita itse valokuitu, vaan sitä käyttävät laitteet.

Mitä tulee valokuidun jälkeen?

Seuraavaa vaihtoehtoa valokuidulle ei ole vielä olemassa, eikä sitä tarvitakaan kotikäytössä vielä kymmeniin vuosiin, koska valokuidun kapasiteetti on niin äärimmäisen korkea. Me asennamme valokuidun kuitenkin suojaputken sisälle, jolloin valokuitu on tarvittaessa myöhemmin vaihdettavissa vielä uudempaan teknologiaan, useissa paikoissa jopa kokonaan ilman uusia kaivutöitä.

 

Tällä hetkellä yleinen arvio on, että seuraava teknologia on puolijohdevalokuitu, jonka tutkiminen on jo aloitettu. Tutkimustyö kestänee varovaisestikin arvioiden yli kymmenen vuotta, jonka jälkeen voidaan saada käyttöön ensimmäisiä äärimmäisen kalliita koeversioita.

Miksi ottaisin valokuidun?

Valokuitu tuo kotiisi nopeimman internetyhteyden ja parhaat mahdolliset palvelut. Valokuidun avulla varmistat, että sinulla on tulevaisuudessakin yhteys, jonka avulla saat käyttöösi esimerkiksi kaikki uudenlaiset internet-, televisio-, puhelin- ja terveyspalvelut.

Jo vuonna 2035 dataa ennustetaan liikkuvan tietoliikenneverkoissa 150 kertaa enemmän kuin nyt. Siksi tarvitaan valokuituyhteyksiä: valokuidun tiedonsiirtokyky on valtava. Valokuitu on sijoitus, jonka tiedetään kestävän ainakin 50 vuotta. Siksi sen hankinta vaikuttaa myös kotisi arvoon asuntomarkkinoilla.

Miten valokuitu rakennetaan?

Valokuitukaapeli tuodaan sisälle kotiisi asti ja saatetaan toimintavalmiiksi. Valokuitu kaivetaan maahan pihallesi sopivaa reittiä pitkin kaivinkoneella aina talosi seinän viereen asti. Asentaja tuo kuidun sisälle joko uuden tai olemassaolevan läpivientireiän kautta. Talossa kuidun pää liitetään kuitupäätteeseen. Liittymä testataan ja operaattorille kerrotaan, että valmista olisi.
Lue tarkemmin sivulta Liittymän toimitus.

Asun taloyhtiössä. Voiko valokuidun saada myös taloyhtiöön?

Kyllä voi. Taloyhtiöön toimitetaan yksi liittymä. Tilaaminen vaatii taloyhtiön päätöksen ja samalla suosittelemme taloyhtiön sisäverkon uudistamista huoneistokohtaiseksi valokuituverkoksi, jolloin jokainen huoneisto voi itsenäisesti valita haluamansa operaattorin ja palvelut. Suosittelemme ammattimaisen tahon käyttämistä sisäverkon toteutuksessa.

Saako kuidun kautta televisiopalvelut?

Kaikkiin kuitukohteisiin verkossa toimivat operaattorit tarjoavat televisiopalvelut IPTV:n kautta.

Voinko tilata pelkän valmiusliittymän?

Valmiusliittymää ei ole tuotevalikoimassamme. Jos olet rakentamassa uutta taloa, niin tilaa valokuitu meiltä samalla kun tilaat sähköliittymän.

Voinko tilata liittymän kausikäyttöön?

Katso lisää kohdasta Tee tilaus.

Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen lähialueella?

Saman omistajan kiinteistöihin voi asiakas rakennuttaa ns. sisäverkon. Esimerkiksi maatilalla, jossa rakennukset ovat toistensa läheisyydessä, voidaan käyttää yhtä sisäverkkoa. Suosittelemme ammattimaisen tahon käyttämistä sisäverkon toteutuksessa.

Miten toimin vikatilanteissa?

Tee vikailmoitus omalle palveluoperaattorillesi. He rajoittavat ensin vian oman palvelunsa ja laitteidensa osalta ja ilmoittavat mahdollisesta kaapeliviasta Pälkäneen Valokuidulle.

Pälkäneen Valokuitu vastaa tarvittaessa kaapelin korjauksesta.

Miten saan tilattua kaapelinäytön?

Jos olet tekemässä kaivutöitä paikassa, jossa saattaa mennä valokuitukaapeli, niin tee kaapelinäytön tilaus osoitteesta kaivulupa.fi

Entä jos valokuituyhtiö menee konkurssiin, teenkö enää mitään valokuidulla?

Pälkäneen Valokuitu Oy on kokonaan Pälkäneen kunnan omistama yhtiö ja kunta pitää valokuitua erittäin tärkeänä osana kunnan perusinfraa ja elinvoimaa nyt ja tulevaisuudessa. On erittäin epätodennäköistä, että valokuituyhtiö päästettäisiin koskaan konkurssiin. Mikäli kuitenkin valokuituyhtiölle tapahtuisi jotakin, niin maahan kaivetut valokuidut olisivat edelleen käyttökelpoisia ja niihin tilattaisiin sitten nettiyhteys joltain toiselta toimijalta.

Mitä tarkoittaa avoin kuitu tai pelkkä kuitu?

Meiltä voi tilata myös pelkän valokuidun, eli pelkän fyysisen lasiputken, joka tulee kotiisi asti, mutta ei sisällä nettiä. Tällöin voit tilata valokuituun (eli siihen fyysiseen lasiputkeen) nettiyhteyden keneltä tahansa operaattorilta. Tätä tarkoittaa avoin kuitu. Voit lukea lisää osoitteesta avoinkuitu.fi. Kuitenkin asiakkaita helpottaaksemme olemme lanseeranneet Pälkäne-liittymän, joka sisältää nettiyhteyden ja saat kaiken yhdeltä tiskiltä, yhdellä kertaa, yhdellä kuukausimaksulla.

Minulla on kysyttävää saamastani laskusta, miten toimin?

Ota yhteyttä laskussa mainittuihin yhteystietoihin.

Vaikuttaako valokuitu asuntoni arvoon?

Kuituliittymä on jokaisen kodin perusliittymä, aivan kuten sähkö- tai vesiliittymäkin. Siksi se nostaa asuntosi arvoa. Valokuituliittymä ei ole pelkästään tämän päivän nettiyhteyksiä varten, vaan se mahdollistaa tulevaisuuden palvelujen käyttämisen. Tulevaisuudessa talo ilman valokuitua on kuin talo ilman sähköliittymää.

Children raising hands

USEIN KYSYTTYÄ VALOKUIDUSTA

Lue täältä vastauksemme!

Residential Housing Complex

VALITSE SINULLE SOPIVIN VALOKUITU

Hinta alk. 24 € /kk

Modern Housing Project

VALOKUITU TALOYHTIÖLLE

Hinta alk. 14,90 € /kk

bottom of page